Visie en missie van onze projecten

Alle projecten dienen maar een doel:

Hoe worden de bewoners van deze generatie en komende generatie van de Kampung onafhankelijk van sponsoring.”

“Niks doen is geen optie”, vertelt Gunawan. Hij heeft als kind in een derde wereldland leren overleven. Zijn ouders leerden hem dit te delen met anderen. Gunawan was slim maar kon niet studeren omdat er geen geld was. Later toen hij de kans kreeg studeerde hij rechten. Hij zet zijn ervaringen en kennis en salaris nu in voor zijn mensen. Is het brein voor allen, gebruikt hun krachten en mogelijkheden. De mensen volgen hem compleet in de hoop op een beter leven. Dit alles maakt dat onze stichting enorm kan groeien.

Verbinden is ons tweede sleutelwoord. Door de projecten te verbinden aan elkaar ontstaan veel mogelijkheden. Participeer je in een project krijg je meteen een banner zodat iedereen het ziet en weet. Je werkt in alles samen en handelt nooit alleen in jouw project.

 

Project Scholing

Ons eerste en grootste project is scholing. We zijn gestart met de opzet van een kleuterschool.

In een later stadium was het doel om onderwijs aan de vele jonge moeders te geven. Scholing is de rode draad in al onze projecten die er steeds ontwikkeld worden. In de link hieronder zie je de entree van ons nieuw schoolgebouw.

95351253-8fcc-4f83-9f67-434925b37e67 (1)

Project Suka Maju ofwel onze groente, moestuin.

Door het aanbieden van workshops leren vrouwen op eenvoudige wijze zelf voedsel te kweken voor eigen gebruik. Er is ruimte en water aanwezig vanuit de plaatselijke rivier. Zo is er naast de school een enorme moestuin gerealiseerd met groente en fruit voor de inwoners van de kampung. Op de speelplaats van de school staan ook nog wat grotere fruitbomen. Velen helpen met onderhoud en oogsten. Iedereen is en voelt zich verantwoordelijk. Een deel van de oogst wordt doorverkocht aan de plaatselijke markt. Een gehandicapte jongen die achter de school woont geeft water en verzorgt de beplanting. Wat is hij gelukkig en hij is hiermee uit zijn jarenlange isolement gehaald. Hij heet Haryanto en is zonder tong geboren. We weten niet precies hoe oud hij is want hij is nooit geregistreerd vanwege zijn handicap

In maart 2019 is de eerste oogst gevierd met een heerlijk diner voor alle betrokkenen.

 

D

Drukt u op onderstaande link en er opent een super schattig filmpje van het feestelijk diner 1 maart 2019

3050e047-043e-4c5b-819f-d3d5764f889d

 

Van moestuin tot plantage in samenwerking met de overheid in Indonesië september 2020

In juli 2020 heeft de overheid dit project gezien als uitgangspunt om de vrouwengemeenschap te ondersteunen. Inmiddels hebben 35 vrouwen werk gevonden in onze plantage want zo noemen we de moestuin tegenwoordig. Er is een kas om met voldoende vocht en gematigde temperatuur de zaden in wortels te doen schieten. Dan worden ze uitgeplant en onderhouden. In de toekomst gaat er ook een fishfarm komen hier. Nu is er nog een goed irrigatie systeem nodig om de planten gelijkmatig van voldoende vocht te voorzien.

Onze voedselbank gaat in de toekomst ook profiteren van de oogst uit deze plantage. Dit project wordt als voorbeeld gezien voor andere kampungs in de regio Cilacap.

De kinderen scharrelen heerlijk rond terwijl hun moeders aan het werk zijn …. Klik op de link en je ziet een schattig filmpje

Naast het planten wordt er ook vis gekweekt dat in een later stadium uitgezet wordt in de visvijver. Voorwaarde is wel dat er voldoende water beschikbaar blijft. Iedereen participeert en leert van en met elkaar. De vis zal later verkocht worden en aan de voedselbank geschonken worden. Weer inkomen voor vele families dus.

Project gezondheid

Door het aanbieden van workshops leren vrouwen op eenvoudige wijze hoe te zorgen voor een betere hygiënische situatie in hun directe leefomgeving. Ook zal er een goed uitgeruste EHBO kist staan in de bibliotheek/ ontmoetingsruimte van de stichting.

 

 

 

 

 

 

Project producten maken door vrouwen

Door het aanbieden van creatieve workshops leren vrouwen van waardeloze materialen kleine producten te maken zoals toilettasjes, brillenkokers, telefoonhoesjes broches, ect. Alle workshops worden gegeven door locals aldaar.Deze producten kunnen ter verkoop aangeboden worden aan de toeristen aldaar . Ook zullen de producten in de toekomst via de Wereldwinkels verkocht kunnen gaan worden. We staan regelmatig op markten in Nederland om de kleine spulletjes te verkopen

 

 

Project Kampung Bamboe

In de kampung groeit enorm veel bamboe. Het is goedkoop en stevig materiaal waar van alles van wordt gemaakt. De bewoners leren elkaar maar krijgen ook cursussen aangeboden geregeld door de PWM. De overheid wordt betrokken bij dit enorme project dat een belangrijke inkomstenbron voor de kampung gaat worden. Middelbare scholen bezoeken Kampung Bamboe en krijgen een workshop aangeboden. Producten worden inmiddels verkocht.

 

Adoptie project

Adopteer 3 kippen of eenden(2 vrouwtjes en 1 mannetje) is opgestart in Corona tijd, een tijd van overleven en elkaar helpen. Gunawan koopt de kippen en elke deelnemende familie adopteert de kippen, verzorgt hen en verzamelt eieren, kuikens. 50% van de opbrengst is voor het gezin. 50% is voor de PWM. Er zijn geen kosten of risico’s voor de arme mensen. Tijd en ruimte heeft iedereen. Een zeer laagdrempelig project dat ervoor zorgt dat niemand stil zit en afhankelijk wordt van giften. Gunawan hoopt in de toekomst dit project met support uit te breiden. Er zijn reeds 52 deelnemende gezinnen.

Adopteer een vis en vijver is tevens een alternatief binnen dit project.

 

 

 

 

 

Alternatief kan zijn adopteer een lam voor 6 maanden. Zoek gras voor het lam en later kan men het lam laten dekken om zo de nieuwe lammetjes te verkopen. Sommige ouderen vinden dit juist erg fijn.

 

De man links verzamelt het gras elke dag voor zijn lammetje. De vrouw hierboven voert haar lam elke dag. Niks doen is geen optie voor Gunawan. Gebruik de mogelijkheden die je hebt om zelfstandig te overleven is zijn motto.

 

 

 

Project Het Terbist

Gun maakt gebruik van de kennis en kracht van de inwoners van zijn Kampung. Samen sta je immers sterk en zo voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het project. Hij koopt zonder financiële steun bamboe en bouwt een 20 tal Casebo’s (huisjes). Allen met uitzicht op de rijstvelden. De bewoners aldaar gaven toestemming om in ieders tuintje of reepje grond een casebo te maken. De bedoeling is dat iedereen een ruimte kan huren om daar producten of voedsel te verkopen. Hun startkapitaal wordt gefinancïeerd door het micro krediet. Bezoekers kunnen daar gezellig samen komen en voor de kinderen is er een speelplek. Een gezellig en goedkoop uitje dus voor iedereen in en rondom de kampung. En… inkomen voor de armste mensen…

Verder wordt er een combinatie gemaakt met de groentetuin. Basisscholen en middelbare scholen in de omgeving worden uitgenodigd te komen en te leren hoe je economisch onafhankelijk kan worden in de toekomst door te tuinieren. Het tegenover gelegen rijstveld is gehuurd voor een jaar om te leren hoe rijst 4 maal per jaar geoogst kan worden. Scholieren kunnen een fruitboom adopteren en zelf verzorgen of een stukje van het rijstveld zelf te verzorgen. Daarnaast zullen ze ook geïnformeerd worden over de andere lopende projecten. Een leerzaam en leuk uitje voor iedereen dus dat voor bekendheid van de kampung zorgt. In de toekomst is het de bedoeling andere kampungs hierin te gaan begeleiden. 

Inmiddels heeft de regionale radio en televisie Gunawan gevonden en hij wordt geïnterviewd met name omdat hij uit sociale overwegingen handelt. Mensen zonder inkomen vinden met hulp van het micro krediet systeem nu een vorm van inkomen door een warung te openen.

 

 

 

 

 

My book buddy Project

Allereerst zullen er boekenkasten gemaakt worden met daarin prentenboeken om de spraak/taal ontwikkeling van de jongste kinderen te bevorderen. De moeders worden hierbij ondersteund in de manier van aanpak naar hun kinderen toe. De boeken worden gesponsord door de bibliotheek Midden Brabant vanuit Nederland.

Verder heeft de Stichting IBBY ons project twee maal gesteund met geld om boeken te kopen en van hun geld is er een aanbouw gemaakt naast het huidige schooltje om nog een groep kinderen te huisvesten.

Dan heeft de Stichting My Book Buddy ons hun steun toegezegd om een grote bibliotheek te bouwen in de kampung Mujur te kroya. Hierbij kunnen 300 kinderen boeken gaan lenen. Een droom die werkelijkheid gaat worden in juli 2018……

 

 

 

 

En dan is dit project inderdaad gerealiseerd door Hans en Judith Odijk. Zij bezochten onze stichting en verbleven hiervoor speciaal een aantal dagen in het guesthouse van de familie in de Kampung. Ontzettend bedankt voor alles Hans en Judith. Ook dank natuurlijk aan Cathy Spierenburg vanuit haar  stichting My book buddy .

Tijdens de kinderboekenweek in Nederland gaan de kinderen uit de kampung ook participeren aan de kinderboekenweek met het thema “vriendschap” . Zo hopen we tot internationale vriendschappen te komen met veel Nederlandse kinderen en scholen.

Gondrong Gunawan en Hans Odijk ondertekenen het contract met My Book Buddy….

 

Project Balai latihan Kerja PWM

Deze werkplaats is in februari 2020 opgericht in de Kampung. Gondrong Gunawan wil graag een start maken en groepen verbinden. Hij koopt materialen en bouwt met zijn broer een overkapping in de tuin van zijn neef. Hier kunnen jongeren leren lassen, scooters onderhouden, meubels ect maken. Twee mensen met een beperking en veel ervaring trainen deze jongeren in zijn werkplaats.

 

 

 

 

 

 

 

kappers project PWM

In april 2019 besluit Gunawan in de voortuin van de buurman een klein huisje te maken voor een herenkapsalon. Voor 0,50 eurcent wordt je geknipt. ook hier weer de regel dat de kapper 50% van de winst krijgt. De andere helft is voor PWM.

MAAR….. arme bewoners, weeskinderen, gehandicapten en oudjes mogen gratis komen. Ook hier kan de kapper een cursus knippen krijgen zodat ie aan de slag kan.

 

Plastic poject en Shadow café…

November 2019

In Java ligt er overal plastic en het is landelijk een groot probleem. De regering realiseert zich terdege dat dit een groot probleem is. De bevolking is zich totaal niet bewust van dit probleem en de gevolgen ervan. De regering en plaatselijke overheid weten niet hoe ze dit probleem aan moeten pakken. De regionale overheden nodigden afgelopen week  mensen uit om met een innovatief idee te komen dat duurzaam is en steun van de landelijke overheid zou kunnen krijgen. Gondrong Gunawan heeft deze bijeenkomst bezocht en uit de 50 deelnemers is zijn idee in combinatie met ons totale project uitgekozen als winnaar van de innovatiecampagne in de regio Cilacap.

Gondrong is als gids verbonden met de secundary highschools en gaat eerst iedereen inclusief de gidsen het plastic op laten ruimen om te ervaren hoeveel plastic er overal ligt. Vervolgens gaat hij voorlichting geven op de scholen wat de gevolgen van dit probleem is en hoe we dit probleem gezamenlijk aan kunnen pakken door een verandering van mindset bij de gehele bevolking.

 

 

 

 

Welke activiteiten gaan er plaatsvinden:

 • gescheiden afvalbakken worden geplaatst
 • PWM gaat overal plastic ophalen als voorbeeld
 • Het eethuis Shadow café wordt geopend waar men met afval plastic kan betalen. Zo kunnen de armste bewoners ook eens uit eten. En iedereen wordt zich bewust van het feit dat plastic gerecycled moet worden. Plastic is geld waard!!
 • Er worden bekers en bestek en rietjes van bamboe gemaakt om zo de natuurlijke producten goedkoop als vervanger in te zetten.
 • Er worden van recycle plastic tassen aangeboden zodat mensen niet bij elk boodschapje een plastic tasje nodig hebben.
 • De landelijke overheid is al geïnformeerd en gaat nadenken over ondersteuning.
 • Er komt een compost plek waar men het groen afval kan dumpen. Dit wordt als mest ingezet in onze kleine en toekomstige grote moestuin.
 • Voor 2 uur werk per week in de moestuin een leven lang groente en fruit is ons motto. Zo is een ieder bereid te helpen en zal de moestuin voldoende onderhoud gaan krijgen.

Zaterdag 19 september 2020 is het wereld opruimdag van het plastic. Iedereen blijft zo bezig met dit probleem en probeert een steentje bij te dragen. het tasje rechts geeft korting bij verschillende warungs omdat men geen plastic zakken meer hoeft mee te geven.

Klik op het filmpje hieronder voor een grote opruimactie op het strand.

 

 

 

 

Family planning project( Keluarga berencana) KB

Vanuit de overheid kwam de vraag om vrouwen te verenigen om hun positie te versterken. Hieruit kwam het project family planning met financiële ondersteuning van 300 euro vanuit de overheid. Er is in de kampung een groep vrouwen verenigd die zichzelf gaan verdiepen in een aantal activiteiten en deze ervaring gaan delen met de andere vrouwen in de kampung.

Het gaat om:

 • anticonceptie
 • tuinieren
 • kooklessen
 • lezen en schrijven/huiswerk ondersteuning kinderen
 • Engelse les
 • adoptie project kippen/ vissen
 • gebruik computer
 • Hoe organiseer je een kleine warung
 • kinderopvang onderling
 • algemene gezondheidszorg/ hygiëne

Voedselbank/ winkel met subsidie/ kringloopwinkel

In juli 2020 worden de ernstige gevolgen van de Corona steeds duidelijker. Gebrek aan inkomen wordt een groter probleem dan het hele corona gebeuren. Gondrong voelt zich enorm verantwoordelijk voor de mensen uit de kampung. Samen met de PWM besluit hij een leegstaand huisje in de kampung te gaan opknappen en schoonmaken zodat hier de warung subsidie kan komen. Onze gehandicapte Aryanto gaat onder toeziend oog van de broer van Gun op zoek naar goedkope spulletjes zoals rijst, olie, kip uit ons kippenproject, tweedehands kleding voor kinderen, groente-, en fruit uit onze tuin zodat we met ons kleine startkapitaal uit Holland mensen van voedsel en kleding kunnen voorzien. Mensen zonder inkomen zijn geregistreerd en kunnen gratis spullen ruilen of krijgen, anderen kunnen zonder winst goedkoop kopen met vouchers uitgereikt door de PWM.