Visie en missie van onze projecten

Alle projecten dienen maar een doel:

Hoe worden de bewoners van deze generatie en komende generatie van de Kampung onafhankelijk van sponsoring.”

“Niks doen is geen optie”, vertelt Gunawan. Hij heeft als kind in een derde wereldland leren overleven. Zijn ouders leerden hem dit te delen met anderen. Gunawan was slim maar kon niet studeren omdat er geen geld was. Later toen hij de kans kreeg studeerde hij rechten. Hij zet zijn ervaringen en kennis en salaris nu in voor zijn mensen. Is het brein voor allen, gebruikt hun krachten en mogelijkheden. De mensen volgen hem compleet in de hoop op een beter leven. Dit alles maakt dat onze stichting enorm kan groeien.

Verbinden is ons tweede sleutelwoord. Door de projecten te verbinden aan elkaar ontstaan veel mogelijkheden. Participeer je in een project krijg je meteen een banner zodat iedereen het ziet en weet. Je werkt in alles samen en handelt nooit alleen in jouw project.

Met ons micro-credit systeem worden verschillende projecten ondersteund door onze lokale partnerorganisatie PWM.

Project Micro Credit

Eind mei wordt dit systeem overgedragen naar onze stichting Yayasan Setetes Embun en komt er een connectie met de bank in Indonesië wat veel voordelen biedt aan de bewoners van de kampong. Ook is er nu een directe connectie met onze voedselbank die ook een nieuw onderkomen heeft gekregen eind mei 2023.

 

Project Scholing

Ons eerste en grootste project is scholing. We zijn gestart met de opzet van een kleuterschool.

In een later stadium was het doel om onderwijs aan de vele jonge moeders te geven. Scholing is de rode draad in al onze projecten die er steeds ontwikkeld worden. In de link hieronder zie je de entree van ons nieuw schoolgebouw.

95351253-8fcc-4f83-9f67-434925b37e67 (1)

Project mobiel onderwijs juli 2022.

Omdat er een groep kinderen te ver van de school wonen en onze bejak nog niet overal komt is er besloten voor deze groep mobiel onderwijs op maat aan te bieden. Dit kan voor alle kinderen een      uitkomst bieden en een eerste stap vormen om toegang te krijgen tot onderwijs. Een uitleen systeem is er ook aan toegevoegd. Ouders komen in aanraking met boeken en zo ook de kinderen. Drie jarigen krijgen meteen een schooltas en uniform om de drempel te verkleinen om te komen op onze kleuterschool.

Eind juli reis ik dan eindelijk weer eens naar mijn stichting om mede deze wens op te starten. Voor mij als juf een onvergetelijke ervaring en tevens een van de leukste ervaringen tot nu toe.

Project Suka Maju ofwel onze groente, moestuin.

Door het aanbieden van workshops leren vrouwen op eenvoudige wijze zelf voedsel te kweken voor eigen gebruik. Er is ruimte en water aanwezig vanuit de plaatselijke rivier. Zo is er naast de school een enorme moestuin gerealiseerd met groente en fruit voor de inwoners van de kampung. Op de speelplaats van de school staan ook nog wat grotere fruitbomen. Velen helpen met onderhoud en oogsten. Iedereen is en voelt zich verantwoordelijk. Een deel van de oogst wordt doorverkocht aan de plaatselijke markt. Een gehandicapte jongen die achter de school woont geeft water en verzorgt de beplanting. Wat is hij gelukkig en hij is hiermee uit zijn jarenlange isolement gehaald. Hij heet Haryanto en is zonder tong geboren. We weten niet precies hoe oud hij is want hij is nooit geregistreerd vanwege zijn handicap

In maart 2019 is de eerste oogst gevierd met een heerlijk diner voor alle betrokkenen.

 

D

Drukt u op onderstaande link en er opent een super schattig filmpje van het feestelijk diner 1 maart 2019

3050e047-043e-4c5b-819f-d3d5764f889d

 

Van moestuin tot plantage in samenwerking met de overheid in Indonesië september 2020

In juli 2020 heeft de overheid dit project gezien als uitgangspunt om de vrouwengemeenschap te ondersteunen. Inmiddels hebben 35 vrouwen werk gevonden in onze plantage want zo noemen we de moestuin tegenwoordig. Er is een kas om met voldoende vocht en gematigde temperatuur de zaden in wortels te doen schieten. Dan worden ze uitgeplant en onderhouden. In de toekomst gaat er ook een fish farm komen hier. Nu is er nog een goed irrigatie systeem nodig om de planten gelijkmatig van voldoende vocht te voorzien.

Onze voedselbank gaat in de toekomst ook profiteren van de oogst uit deze plantage. Dit project wordt als voorbeeld gezien voor andere kampungs in de regio Cilacap.

De kinderen scharrelen heerlijk rond terwijl hun moeders aan het werk zijn …. Klik op de link en je ziet een schattig filmpje

Naast het planten wordt er ook vis gekweekt dat in een later stadium uitgezet wordt in de visvijver. Voorwaarde is wel dat er voldoende water beschikbaar blijft. Iedereen participeert en leert van en met elkaar. De vis zal later verkocht worden en aan de voedselbank geschonken worden. Weer inkomen voor vele families dus.

Ondanks Corona of overstromingen zijn de 35 vrouwen aanwezig voor hun diensten in shifts. De kas en de aanleg van een waterput is bekostigd door de overheid in Indonesië. De vissen vermenigvuldigen zich en mensen bezoeken de tuin puur uit enthousiasme. Iedereen zorgt voor elkaar en de voedselbank krijgt ook een deel van de oogst. De compostmachine die is aangeschaft vanuit een persoonlijke gift (J.K.) zorgt voor verwerking van afval en bemesting.

Project gezondheid

Door het aanbieden van workshops leren vrouwen op eenvoudige wijze hoe te zorgen voor een betere hygiënische situatie in hun directe leefomgeving. Ook zal er een goed uitgeruste EHBO kist staan in de bibliotheek/ ontmoetingsruimte van de stichting.

 

 

 

 

 

 

Project producten maken door vrouwen

Door het aanbieden van creatieve workshops leren vrouwen van waardeloze materialen kleine producten te maken zoals toilettasjes, brillenkokers, telefoonhoesjes broches, ect. Alle workshops worden gegeven door locals aldaar.Deze producten kunnen ter verkoop aangeboden worden aan de toeristen aldaar . Ook zullen de producten in de toekomst via de Wereldwinkels verkocht kunnen gaan worden. We staan regelmatig op markten in Nederland om de kleine spulletjes te verkopen

 

 

Project Kampung Bamboe

In de kampung groeit enorm veel bamboe. Het is goedkoop en stevig materiaal waar van alles van wordt gemaakt. De bewoners leren elkaar maar krijgen ook cursussen aangeboden geregeld door de PWM. De overheid wordt betrokken bij dit enorme project dat een belangrijke inkomstenbron voor de kampung gaat worden. Middelbare scholen bezoeken Kampung Bamboe en krijgen een workshop aangeboden. Producten worden inmiddels verkocht.

 

In juni 2021 wordt er een samenwerkingsverband gesloten met een bedrijf in Soerabaya die lampen exporteert naar Duitsland. Ze investeren in machines zodat 16 mensen in kampung bamboe werk hebben om lampen in grotere aantallen te maken. Deels worden de werkzaamheden thuis gedaan en deels in de werkplaats van kampung Bamboe. Ook in Indonesië worden enkele producten zoals ons bamboe bestek verkocht.

 

Adoptie project

Adopteer 3 kippen of eenden(2 vrouwtjes en 1 mannetje) is opgestart in Corona tijd, een tijd van overleven en elkaar helpen. Gunawan koopt de kippen en elke deelnemende familie adopteert de kippen, verzorgt hen en verzamelt eieren, kuikens. 50% van de opbrengst is voor het gezin. 50% is voor de PWM. Er zijn geen kosten of risico’s voor de arme mensen. Tijd en ruimte heeft iedereen. Een zeer laagdrempelig project dat ervoor zorgt dat niemand stil zit en afhankelijk wordt van giften. Gunawan hoopt in de toekomst dit project met support uit te breiden. Er zijn reeds 52 deelnemende gezinnen.

Adopteer een vis en vijver is tevens een alternatief binnen dit project.

 

 

 

 

 

Alternatief kan zijn adopteer een lam voor 6 maanden. Zoek gras voor het lam en later kan men het lam laten dekken om zo de nieuwe lammetjes te verkopen. Sommige ouderen vinden dit juist erg fijn.

 

De man links verzamelt het gras elke dag voor zijn lammetje. De vrouw hierboven voert haar lam elke dag. Niks doen is geen optie voor Gunawan. Gebruik de mogelijkheden die je hebt om zelfstandig te overleven is zijn motto.

 

 

 

Project Het Terbist

Gun maakt gebruik van de kennis en kracht van de inwoners van zijn Kampung. Samen sta je immers sterk en zo voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het project. Hij koopt zonder financiële steun bamboe en bouwt een 20 tal Casebo’s (huisjes). Allen met uitzicht op de rijstvelden. De bewoners aldaar gaven toestemming om in ieders tuintje of reepje grond een casebo te maken. De bedoeling is dat iedereen een ruimte kan huren om daar producten of voedsel te verkopen. Hun startkapitaal wordt gefinancïeerd door het micro krediet. Bezoekers kunnen daar gezellig samen komen en voor de kinderen is er een speelplek. Een gezellig en goedkoop uitje dus voor iedereen in en rondom de kampung. En… inkomen voor de armste mensen…

Verder wordt er een combinatie gemaakt met de groentetuin. Basisscholen en middelbare scholen in de omgeving worden uitgenodigd te komen en te leren hoe je economisch onafhankelijk kan worden in de toekomst door te tuinieren. Het tegenover gelegen rijstveld is gehuurd voor een jaar om te leren hoe rijst 4 maal per jaar geoogst kan worden. Scholieren kunnen een fruitboom adopteren en zelf verzorgen of een stukje van het rijstveld zelf te verzorgen. Daarnaast zullen ze ook geïnformeerd worden over de andere lopende projecten. Een leerzaam en leuk uitje voor iedereen dus dat voor bekendheid van de kampung zorgt. In de toekomst is het de bedoeling andere kampungs hierin te gaan begeleiden. 

Inmiddels heeft de regionale radio en televisie Gunawan gevonden en hij wordt geïnterviewd met name omdat hij uit sociale overwegingen handelt. Mensen zonder inkomen vinden met hulp van het micro krediet systeem nu een vorm van inkomen door een warung te openen.

 

 

 

 

 

My book buddy Project

Allereerst zullen er boekenkasten gemaakt worden met daarin prentenboeken om de spraak/taal ontwikkeling van de jongste kinderen te bevorderen. De moeders worden hierbij ondersteund in de manier van aanpak naar hun kinderen toe. De boeken worden gesponsord door de bibliotheek Midden Brabant vanuit Nederland.

Verder heeft de Stichting IBBY ons project twee maal gesteund met geld om boeken te kopen en van hun geld is er een aanbouw gemaakt naast het huidige schooltje om nog een groep kinderen te huisvesten.

Dan heeft de Stichting My Book Buddy ons hun steun toegezegd om een grote bibliotheek te bouwen in de kampung Mujur te kroya. Hierbij kunnen 300 kinderen boeken gaan lenen. Een droom die werkelijkheid gaat worden in juli 2018……

 

 

 

 

En dan is dit project inderdaad gerealiseerd door Hans en Judith Odijk. Zij bezochten onze stichting en verbleven hiervoor speciaal een aantal dagen in het guesthouse van de familie in de Kampung. Ontzettend bedankt voor alles Hans en Judith. Ook dank natuurlijk aan Cathy Spierenburg vanuit haar  stichting My book buddy .

Tijdens de kinderboekenweek in Nederland gaan de kinderen uit de kampung ook participeren aan de kinderboekenweek met het thema “vriendschap” . Zo hopen we tot internationale vriendschappen te komen met veel Nederlandse kinderen en scholen.

Gondrong Gunawan en Hans Odijk ondertekenen het contract met My Book Buddy….

Mobiele bibliotheek en onderwijs aanbod is de wens van Gondrong in maart 2022…

In maart 2022 ontstaat de wens om een mobiele bibliotheek in combinatie met mobiel onderwijs aan te bieden aan de wat verderaf gelegen bewoners van de Boeddhistische gemeenschap. Deze mensen hebben geen middelen om hun kinderen veilig naar ons schoolgebouw te brengen. Daarnaast zijn ze uit onwetendheid angstig en te verlegen om hun kinderen naar onze school te sturen. Ook zijn er inmiddels al 4 klassen goed vol in het gebouw. Er is een tweedehands auto in het bezit van de stichting die gevuld moet gaan worden met onderwijsmaterialen en boeken en kleine tafeltjes om zo mobiel onderwijs aan te bieden in dit gebied. Hiervoor hebben we de Stichting Suikertante al benaderd en gaan we hen een voorstel doen voor steun. We hebben nog wat reserve over van Books 4 live die we evt hier ook bij in kunnen gaan zetten. En niet te vergeten sparen de mensen uit de kampung ook nog elke dag in hun spaarpotten voor projecten zoals deze.

Hier links een animatie van hoe men dit graag zou willen realiseren. My book buddy en Wilde Ganzen zijn onze ondersteuners in het verleden geweest en uit dankbaarheid staan hun logo’s fictief op de afbeelding.

 

Project Balai latihan Kerja PWM

Deze werkplaats is in februari 2020 opgericht in de Kampung. Gondrong Gunawan wil graag een start maken en groepen verbinden. Hij koopt materialen en bouwt met zijn broer een overkapping in de tuin van zijn neef. Hier kunnen jongeren leren lassen, scooters onderhouden, meubels ect maken. Twee mensen met een beperking en veel ervaring trainen deze jongeren in zijn werkplaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

In december 2020 is er dan eindelijk de felbegeerde noodaggregaat gekomen zodat bij dagelijkse stroomstoringen gewoon doorgewerkt kan worden. Later zal deze noodaggregaat ook ingezet worden bij stroomuitval ten gevolge van overstromingen, of bij de kliniek als deze draait. Kortom, een enorme aanwinst voor de kampung.

Voor de bouw van onze kliniek worden bepaalde werkzaamheden zoals het lassen gerealiseerd in onze leerwerkplaats. Zo leren jongeren lassen en besparen we kosten bij de bouw.

 

 

kappers project PWM

In april 2019 besluit Gunawan in de voortuin van de buurman een klein huisje te maken voor een herenkapsalon. Voor 0,50 eurcent wordt je geknipt. ook hier weer de regel dat de kapper 50% van de winst krijgt. De andere helft is voor PWM.

MAAR….. arme bewoners, weeskinderen, gehandicapten en oudjes mogen gratis komen. Ook hier kan de kapper een cursus knippen krijgen zodat ie aan de slag kan.

 

Plastic poject en Shadow café…

November 2019

In Java ligt er overal plastic en het is landelijk een groot probleem. De regering realiseert zich terdege dat dit een groot probleem is. De bevolking is zich totaal niet bewust van dit probleem en de gevolgen ervan. De regering en plaatselijke overheid weten niet hoe ze dit probleem aan moeten pakken. De regionale overheden nodigden afgelopen week  mensen uit om met een innovatief idee te komen dat duurzaam is en steun van de landelijke overheid zou kunnen krijgen. Gondrong Gunawan heeft deze bijeenkomst bezocht en uit de 50 deelnemers is zijn idee in combinatie met ons totale project uitgekozen als winnaar van de innovatiecampagne in de regio Cilacap.

Gondrong is als gids verbonden met de secundary highschools en gaat eerst iedereen inclusief de gidsen het plastic op laten ruimen om te ervaren hoeveel plastic er overal ligt. Vervolgens gaat hij voorlichting geven op de scholen wat de gevolgen van dit probleem is en hoe we dit probleem gezamenlijk aan kunnen pakken door een verandering van mindset bij de gehele bevolking.

Vrouwen komen voor hun danslessen en in ruil voor plastic is er een lekker glas ranja voor hen.

 

 

Welke activiteiten gaan er plaatsvinden:

  • gescheiden afvalbakken worden geplaatst zoals je kunt zien bij ons project Terbist.
  • PWM gaat overal plastic ophalen als voorbeeld.
  • Het eethuis Shadow café wordt geopend waar men met afval plastic kan betalen. Zo kunnen de armste bewoners ook eens uit eten. En iedereen wordt zich bewust van het feit dat plastic gerecycled moet worden. Plastic is geld waard!!
  • Er worden bekers en bestek en rietjes van bamboe gemaakt om zo de natuurlijke producten goedkoop als vervanger in te zetten.
  • Er worden van recycle plastic tassen aangeboden zodat mensen niet bij elk boodschapje een plastic tasje nodig hebben.
  • De landelijke overheid is al geïnformeerd en gaat nadenken over ondersteuning.
  • Er komt een compost plek waar men het groen afval kan dumpen. Dit wordt als mest ingezet in onze kleine en toekomstige grote moestuin.
  • Voor 2 uur werk per week in de moestuin een leven lang groente en fruit is ons motto. Zo is een ieder bereid te helpen en zal de moestuin voldoende onderhoud gaan krijgen.

Zaterdag 19 september 2020 is het wereld opruimdag van het plastic. Iedereen blijft zo bezig met dit probleem en probeert een steentje bij te dragen. het tasje rechts geeft korting bij verschillende warungs omdat men geen plastic zakken meer hoeft mee te geven.

Klik op het filmpje hieronder voor een grote opruimactie op het strand.

 

 

 

 

Family planning project( Keluarga berencana) KB

Vanuit de overheid kwam de vraag om vrouwen te verenigen om hun positie te versterken. Hieruit kwam het project family planning met financiële ondersteuning van 300 euro vanuit de overheid. Er is in de kampung een groep vrouwen verenigd die zichzelf gaan verdiepen in een aantal activiteiten en deze ervaring gaan delen met de andere vrouwen in de kampung.

Het gaat om:

  • anticonceptie
  • tuinieren
  • kooklessen
  • lezen en schrijven/huiswerk ondersteuning kinderen
  • Engelse les
  • adoptie project kippen/ vissen
  • gebruik computer
  • Hoe organiseer je een kleine warung
  • kinderopvang onderling
  • algemene gezondheidszorg/ hygiëne

Waterput en wasserij voor vrouwen en een vaste plek om samen te gaan komen maart 2021

Tot nu toe blijkt het lastig om vrouwen in een vaste setting op gezette tijden bij elkaar te krijgen om zo een goede opbouw te creëren voor projecten ter verbetering van hun levensomstandigheden. Heliya, de vrouw van de burgemeester. probeert samen met de overheidsfunctionaris voor gezondheidszorg, deze groep aan te sturen. Een vaste plek waar elke vrouw voordeel bij zal hebben is een plek waar water, electra en wasserij te vinden zijn heeft elke vrouw nodig. Sommige vrouwen hebben wel een oude put, maar geen electra, anderen hebben geen van beide. Vandaar de onderstaande pitch die als onderlegger dient voor de opzet van dit project. We gaan zodra het mogelijk is activiteiten organiseren voor dit project. Er zijn al wat persoonlijke giften gedaan voor dit project. Dat stemt ons positief. Zie voor meer info onze maandelijkse updates…

 

In augustus 2021 wordt besloten om een kleine aanbouw te maken bij het woonhuis van Rivi naast onze plantage omdat we het streefbedrag voor onze wasserij niet gehaald hebben. Er wordt altijd gezocht naar een passende oplossing en misschien gaan we de wasserij in de toekomst koppelen aan onze wens een vocational traningscentrum te realiseren. Het biedt nu 6 vrouwen werk, een weesjongen en een man met een handicap werk. En tevens een plek waar vrouwen samen kunnen komen en/of gebruik kunnen maken van de delivery service van Ardy en Pujianto…
Voedselbank/ winkel met subsidie/ kringloopwinkel

In juli 2020 worden de ernstige gevolgen van de Corona steeds duidelijker. Gebrek aan inkomen wordt een groter probleem dan het hele corona gebeuren. Gondrong voelt zich enorm verantwoordelijk voor de mensen uit de kampung. Samen met de PWM besluit hij een leegstaand huisje in de kampung te gaan opknappen en schoonmaken zodat hier de warung subsidie kan komen. Onze gehandicapte Aryanto gaat onder toeziend oog van de broer van Gun op zoek naar goedkope spulletjes zoals rijst, olie, kip uit ons kippenproject, tweedehands kleding voor kinderen, groente-, en fruit uit onze tuin zodat we met ons kleine startkapitaal uit Holland mensen van voedsel en kleding kunnen voorzien. Mensen zonder inkomen zijn geregistreerd en kunnen gratis spullen ruilen of krijgen, anderen kunnen zonder winst goedkoop kopen met vouchers uitgereikt door de PWM.

 

 

 

 

Global awareness programma in samenwerking met de gemeente Tilburg

Mondiale bewustwording basisonderwijs…

Onze stichting heeft in samenwerking met de gemeente Tilburg  een pilot project opgestart gericht op internationaal burgerschap. Kiki Graafmans zal op dit onderwerp gaan afstuderen op de Pabo. In dit daglicht is ook de Pabo afdeling internationalisering  betrokken. Dit onderwerp moet worden opgenomen in het curriculum van het onderwijsaanbod.

De eerste stap is reeds genomen in de kampung, namelijk Engelse les gericht op conversatie. Daarna volgt voor 2 pilotgroepen van 10 leerlingen een lesaanbod gericht op kinderrechten en duurzaamheid. Beide groepen volgen hetzelfde traject. Daarna volgen er enkele interviews online en zullen beide groepen zich bewust worden van de enorme verschillen die er zijn tussen beide landen.

In Tilburg op JL Driecant worden ook al lessen gevolgd over het thema “Kinderrechten en Duurzaamheid”.

Woensdag 25 mei is het dan eindelijk zover dat we samen in beide landen online gaan om elkaar te leren kennen en te praten over bovenstaande onderwerpen. Het zal een klusje worden, iedereen is zenuwachtig…

Boven zie je de Engelse les ter voorbereiding van de gesprekjes die later zullen volgen.

Verder werd er ter voorbereiding een palmolieplantage bezocht door de kinderen in Indonesië. Waarom is palmolie voor hen zo belangrijk?

Maart 2023

Deel 2 van ons project Global Awareness gaat van start. Dit keer met meerder partijen en dat is een mooie uitbreiding. Basisschool Driecant, basisschool Bloemaert en basisschool Bibit nemen dit keer deel. Daarnaast zijn er deze keer ook meer studenten bij betrokken inclusief onze studenten Minor Abroad die in Indonesië meewerken aan dit project. Verder gaat dit project ook richting Chili in de zomer van 2023. Mooie ontwikkelingen die je kunt volgen in onze nieuwsbrief.

Stunting en Pilot project in samenwerking met de overheid

Januari 2023 is onze pilot versie gestart met het koken van maaltijden volgens de richtlijnen van de overheid voor de eerste 5 kinderen die ondervoed blijken te zijn na controle in onze kliniek. De overheid heeft al toezeggingen gedaan de kliniek hierbij te ondersteunen na deze pilot periode. In april 2023 is deze pilot afgerond met resultaat voor 3 kinderen. De andere 2 kinderen worden verder onderzocht op bv. wormen ed. die de achterstand kunnen veroorzaken. Zie verder onze nieuwsbrief van april 2023.