HET CORONA VIRUS 

In maart 2020 is het virus ook al opgedoken in Indonesië. We proberen in onze kampung zo veel mogelijk onze activiteiten te richten op preventie en directe hulp op de korte termijn omdat we maar een kleine stichting zijn met weinig middelen.

 

 

 

 

 

 

Wat is er tot nu toe gedaan?

 • de scholen zijn gesloten vanaf 16 maart. We geven de kinderen materialen mee naar huis en kopen extra in.
 • het gebouw is gedesinfecteerd.
 • ouders hebben een masker gekregen.
 • Er is een enkel punt met watertap en zeep om de handen te reinigen.
 • Donderdag 2 april zijn we gestart met het rondbrengen van voedselpakketten.
 • We proberen de arme families te ondersteunen met eten in de hoop dat ze niet gaan reizen om elders werk te zoeken.

SPOEDACTIE IN SAMENWERKING MET WILDE GANZEN

Begin april is het contact gestart tussen onze stichting en Wilde Ganzen, die een crisisberaad heeft gehouden om stichtingen zoals onze stichting binnen korte termijn te kunnen steunen. We hebben de eerste week in april dagelijks contact gehouden om tot een goed overwogen plan te komen. Elke dag langer wachten kan een dag te veel zijn weten we hier in Nederland uit eigen ervaring. We hopen met deze actie ongeveer 20.000 mensen te bereiken ter preventie van verspreiding van het virus.

We hebben 1250 euro aan donaties van vrienden bij elkaar gespaard in minder dan een week tijd. Het is een wonder….

We hadden van Veiling met een missie uit Zoeterwoude ook nog altijd 1250 euro staan om onze ambulance te financieren. Dat gaat helaas voorlopig niet meer lukken omdat alle sponsor acties stop gezet zijn. Deze actie heeft nu prioriteit. Dan hebben we uit andere acties nog eens 500 euro gespaard. Zo konden we 3000 euro inleggen en Wilde Ganzen heeft bij hoge uitzondering 100% erbij gefinancieerd.

Wat gaan we doen:

 • Voedselpakketten uitdelen aan duizenden mensen om draagvlak te krijgen ze thuis te houden en ze te ondersteunen in hun eerste levensbehoeften, voedsel.
 • Minstens 70 grote watertanks worden er geplaatst in de regio Cilacap met desinfecterende zeep.
 • Mensen worden op deze punten met flyers, banners geïnformeerd wat te doen ter preventie.
 • 25.000 mondmaskers zijn er besteld om gratis overal uit te delen.
 • Een aantal kleine eerste hulpposten worden ingericht met desinfectie, voorlichting en check up bij twijfel aan koorts o.i.d. Hier zal ook gratis medicatie te verkrijgen zijn.
 • Elke dag trekt de karavaan erop uit om mensen die meer achteraf wonen te bereiken met informatie en voedselpakketten die voorzien zijn van voedsel voor een week. Ook konden we van de kippenboerderij heel goedkoop een keer kip kopen. Midden in de nacht worden duizenden kippen geslacht om ze meteen in de ochtend rond te brengen. Zonder koelkast moet dit natuurlijk meteen bereid worden. Wat zijn de mensen ons dankbaar….

 

 

Update situatie 27 april 2020

Wat wordt er nu nog altijd gedaan ter preventie

 • De 20 toegangswegen zijn afgesloten en worden 24 uur vrijwillig bemand door leden van de PWM. Vele familieleden uit Jakarta en Bandung willen terug naar hun familie ivm de vastenperiode maar ook omdat zij geen werk meer hebben in de stad. Iedereen moet zich melden met een gezondheidsverklaring, krijgt een korte check up ivm koorts of hoesten, moet alles desinfecteren en de regels in de kampung respecteren ter preventie. Men moet 14 dagen in quarantaine bij de familie.
 • Elke dag worden de tanks met water door omwonenden gevuld. Zeep wordt bijgevuld door de PWM.
 • Elke zondag wordt de omgeving gedesinfecteerdWaar nodig wordt extra voedsel gebracht tussendoor.
 • We krijgen support vanuit het ziekenhuis te Bandung alwaar Trisno, de broer van Gunawan deel uitmaakt van het Corona crisis team.

 

Update juni 2020

 • Nog altijd zijn er onze 100 waterpunten met desinfectie die regelmatig gevuld worden voor alle mensen die zelf geen stromend water hebben.
 • De scholen zijn nog altijd gesloten en kinderen krijgen nu tussendoor af en toe eten van onze juffen op het speelplein.
 • Vele vaders die in Jakarta werken zijn terug gekeerd naar de kampung zonder inkomen.
 • De regering steunt de arme gezinnen voor een periode van 3 maanden die eind juni eindigt. Niet elk gezin krijgt ook daadwerkelijk geld.
 • In de kampung zijn er mede dankzij onze inzet geen besmettingen geconstateerd.
 • De juffen hebben alle leerlingen een plant uit onze groente tuin gegeven. Ook worden er huisbezoeken gedaan.
 • Vrijdag 12 juni was er een controle vanuit de regering want de kinderen moeten face shields hebben en een digitale thermometer.
 • De kinderen missen elkaar en de school enorm…

Update juni/juli 2020

We zijn een project VOEDSELBANK gestart als after care na de corona periode. Het zal er anders uit gaan zien dan wij in Nederland gewend zijn. Alle bewoners kunnen met een voucher de basisproducten zoals rijst, olie, eieren, evt groente of wat fruit kunnen kopen tegen een basisprijs zonder winst. Inmiddels hebben 1000 rijstboeren al per oogst 1 kg rijst toegezegd. Dat is 3 maal per jaar. Daarnaast worden er goederen gedoneerd vanuit Indonesië zoals uien, suiker, ect. ALLE mensen krijgen een voucher en niemand hoeft zich te schamen. Iedereen kan mee helpen. De voedselbank zal elke week een paar uur geopend zijn.

Voor 10 euro kan een klein gezin een week voldoende voedsel kopen. Heb je geen geld help je in natura samen met alle andere vrijwilligers. Zo val je niet op en houd je het respect van de ander in tact. Op deze manier zal er oneindig lang voldoende voedsel zijn voor iedereen in de toekomst zonder hulp van buitenaf… Er is alleen een start kapitaal nodig.

Update augustus 2020

Na een korte pilot waarin de universiteiten en vervolgonderwijs weer even open mocht is toch alles weer op slot. Nog altijd zijn de scholen gesloten en kunnen de kinderen geen onderwijs volgen. Op vrijdag komen ze nu naar onze school om samen wat te eten en te dansen en spelen. De voorbereidingen voor de start van de voedselbank zijn getroffen. Met een totaalbedrag van 1250 euro is besloten een huisje te huren om in de toekomst de voorraad veilig en droog te bewaren. Ook gaan we voor een vorm van kringloopwinkel kleding verdelen. We willen een aftrap maken als symbool om iets te betekenen voor de mensen die benadeeld zijn in deze virus crisis. Voor info zie onze pagina Projecten “voedselbank”.

Update september 2020

Vanuit de voedselbank is afgelopen vrijdag de aftrap geweest door elke vrijdag 400 mensen eten te brengen. Elke dag kunnen mensen komen met hun vouchers om goedkoop te shoppen. De oudjes zijn afgelopen vrijdag in het zonnetje gezet. De moestuin is enorm gegroeid in samenwerking met de overheid. Zo kunnen we in de toekomst meer groente en fruit vanuit eigen tuin goedkoop doneren. 

Halverwege september is de rijstoogst afgelopen en blijven de scholen helaas nog altijd dicht evenals de grenzen. De mensen krijgen het er zwaar door. Hoe lang gaat dit nog duren. Gondrong zorgt voor activiteiten om het positieve gevoel vast te blijven houden. Hij besluit van het modderige rijstveld dat zijn oogst heeft gegeven een voetbalveld te maken. Kinderen brengen gras om het modderveld tot een voetbalveld om te toveren. Er worden 12 teams geformeerd. iedereen is positief gestemd. De producent van de waterflesjes sponsort water, kleine warungs sponsoren eten en zo heeft men weer even een verzetje. De stichting sponsort dit sportevent natuurlijk ook.