Januari 2020

In Indonesië zijn niet alleen te weinig artsen maar ook te weinig ambulances. Dat betekent dat er ook in geval van nood geen ambulance beschikbaar is voor de mensen in de kampung. Zelf hebben ze geen vervoer naar het ziekenhuis dat vele uren rijden vanuit de kampung is. Gevolg is dat mensen in nood gewoon in de nacht voor de deur van Gunawan gaan zitten in de hoop hem thuis te treffen om vervoerd te kunnen worden. Zelf heb ik dit ook enkele malen meegemaakt dat we in de nacht gewekt werden in geval van nood.  Ook komt het voor dat mensen niet naar een ziekenhuis durven want als het familielid daar overlijdt is er geen geld om hun geliefde mee naar huis te nemen. Dit vervoer moet per ambulance plaatsvinden en is vreselijk kostbaar.

December 2019 word ik bij aankomst in de kampung meteen door vervoerd naar het ziekenhuis waar de broer van Gunawan die ochtend per scooter naar toe is gebracht omdat hij een cirkelzaag in zijn gezicht kreeg tijdens werkzaamheden bij onze school. Hij is vreselijk gewond en verloor veel bloed. Vastgebonden op de scooter en van achteren ondersteund wordt hij afgevoerd. In het ziekenhuis aangekomen is er geen arts beschikbaar. Ik schrok me dood toen ik hem daar badend in het bloed aantrof. Hij had geen verzekering en werd dus ook niet geholpen. Zijn vrouw krijgt van onze stichting 35 euro als juf en hij als bouwvakker ongeveer 90 euro in de maand. Uit schaamte zeggen de mensen niets. De stichting is verantwoordelijk en neemt de zorgkosten gedeeltelijk op zich. Na 3 dagen kan hij pas worden geopereerd. Wat een spanning was dat voor mij en wat een geduld moest ik hebben. Tja, het is een ontwikkelingsland en dat zal ik weten ook. Iedereen is gelaten onder de situatie en niemand klaagt. De broer blijft helaas verminkt en gedeeltelijk verlamd in het gezicht.

Als er iemand dood gaat wordt de persoon zo snel mogelijk begraven. De mensen lopen door de bossen en slechte paden met de dode naar het kerkhof in de kampung. Dit is erg zwaar voor iedereen en de ambulance kan evt ook deze mensen gaan vervoeren.

Als aanvulling op onze eerste hulppost in het schoolgebouw en met 3 verpleegkundigen in de kampung kan er een rooster van diensten opgesteld worden zodat iedereen zo nodig GRATIS  hulp kan krijgen of in geval van nood in de ambulance vervoerd kan worden. Er komt een rooster voor de chauffeurs. Een broer uit Bandung werkt bij de ambulancedienst en kan via het ziekenhuis daar voor een goede prijs een ambulance met uitrusting regelen waarbij we steun van het ziekenhuis krijgen voor de inrichting.

De PWM gaat een spaarsysteem opzetten om zo een tweede hands ambulance te kunnen aanschaffen. Maar het valt tegen om zo’n kapitaal bij elkaar te sparen. Na ruim een jaar van sparen door de inwoners en betrokkenen is het nog niet mogelijk om een ambulance aan te schaffen voor de kampung.

Dat is de reden dat ik de mensen beloofd heb te gaan sparen voor een ambulance. Hierbij gaat onze stichting opnieuw steun krijgen van WILDE GANZEN. Na aanschaf gaan ze mensen trainen om eerste hulp te bieden.

 

Maart 2020

En dan duikt het Corona virus op in Indonesië. Een land met te weinig artsen, te weinig ziekenhuizen en te weinig intensive care bedden…

Op onze pagina Corona kunt u lezen dat er is ingezet op ad hoc crisis hulp met als doel preventie voor deze enorm kwetsbare groep mensen. In navolging op die eerste noodzakelijke hulp is een ambulance van levensbelang voor vele inwoners.

Bij corona gerelateerde klachten moet er meteen actie ondernomen kunnen worden. Een ambulance kan bij benauwdheid en koorts snel hulp bieden en vervoer naar een ziekenhuis bieden. Mensen durven er ook gebruik van te maken en weten dat als hun familielid het niet overleeft ze het lichaam terug kunnen laten vervoeren door onze ambulance. Nu blijven ze lopen met de klachten uit angst het niet te kunnen betalen en kunnen zo vele mensen besmetten.

Hierboven ziet U de broer van Gunawan met zijn team in Bandung. Zij ondersteunen onze wens en hopen een bijdrage in de vorm van middelen te kunnen bieden in de toekomst.

Juni 2020

Nu in deze bizarre periode in onze wereld met het Corona virus op de loer ontstaat de wens om een kleine kliniek te koppelen aan de wens die er al eerder bestond. Namelijk de wens voor een betere gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen. Op anderhalf uur rijden is er een kleine kliniek en op drie en half uur rijden ben je in Yogjakarta alwaar een goed ziekenhuis te bereiken is. Er is geen kliniek voor de mensen in Mujur.

PWM heeft de afgelopen periode research gedaan met steun van het team in Bandung naar de mogelijkheden om na de bouw van een kleine kliniek zelf een goed georganiseerd systeem van gezondheidszorg te garanderen zonder verdere hulp vanuit Nederland.

Onmogelijkheden bleken mogelijk. Een kliniek zou enorm preventief in alle opzichten wonderen kunnen verrichten voor de bevolking in Kroya, Mujur.

  • De kliniek en ambulance worden officieel gecertificeerd bij de overheid.
  • Er kan een verpleegkundige vanuit de overheid betaald elke dag in de kliniek aanwezig zijn
  • De kliniek/ ambulance krijgen meteen een samenwerking met ziekenhuizen in de omgeving voor evt vervoer van patiënten
  • Een arts uit Purwokerto heeft interesse om elke dag 1 uur te komen in onze kliniek
  • Onverzekerde en niet geregistreerden kunnen meteen een registratie/ verzekering krijgen in de kliniek
  • Overige preventieve zorg voor jonge kinderen en ouderen kan goed georganiseerd worden aangeboden. Nu bereikt het de armsten niet.
  • Bij vermoeden van Corona kunnen mensen geïsoleerd verblijven met voldoende hygiëne, water en electriciteit.
  • We organiseren meteen een nieuw watertappunt bij de kliniek die goed toegankelijk is voor iedereen.
  • Het vertrouwen van de bevolking is 100% en men zal niet meer te lang wachten met het vragen om hulp.
  • De organisatie en het onderhoud van de kliniek wordt onder verantwoording van 3 personen geregeld. Onze leerwerkplaats zal zorgen voor de uitvoering van het technisch onderhoud.

APRIL 2021

Hoera….

De droom van zo vele bewoners van Mujur wordt werkelijkheid als bekend wordt dat voldoende fondsen ons hun steun betuigden om te kunnen starten met de kliniek en aanschaf van de ambulance. Honderden vrijwilligers kwamen hun vrijwillige hulp aanbieden om de grond bouwrijp te maken en te ondersteunen tijdens de bouw. Het was ongelofelijk voor iedereen in de kampung en voor ons als bestuur dat we op schema kunnen starten. Zondag 28 maart kwamen we in de televisie uitzending van Wilde Ganzen en zo konden zij ons nu ook steunen bij dit mooie project.

Alle restanten van het oude gebouw van de voedselbank worden hergebruikt in de nieuwe fundering, ramen, kozijnen, ect. Alle andere materialen kunnen de vrijwilligers mee nemen voor eigen gebruik. Volledige recycling dus.

De Christelijke kerk heeft PWM al gevraagd om voor hun leden de ambulance als lijkwagen te mogen lenen tegen een kleine vergoeding. Zo kunnen ze de ambulance onderhouden, benzine kopen, ect. Een keer per week komt er straks een arts naar de kampung om spreekuur te houden voor de mensen die nu nog geen gezondheidszorg hebben gekregen. Nog voor de start stroomt de hulp en steun vanuit Indonesië al binnen… Hoe mooi toch weer elke keer opnieuw.

 

MEI 2021

 

Klik op de tekst startfundering en je ziet meteen hoe alles echt handmatig gebeurt in de kampung

startfundering

kliniekfundering

Inzet van onze mensen met een beperking bij de bouw van de kliniek. Ten slotte maken wij hiermee een statement dat inclusiviteit een peiler wordt voor onze stichting. Darjanto en Solihin kunnen beide niet praten en leefden voor de komst van onze projecten geïsoleerd. Ik heb ze beide bezocht tijdens een van mijn bezoeken en ben heel trots op hun bijdrage aan de bouw van de kliniek. Wat kunnen ze hard werken en wat zijn ze trots. Klik maar even op de link hieronder en het filmpje van de 2 trotse boys verschijnt.

kliniekbouwupdate

Juni 2021

De bouw van de kliniek gaat razend snel. Elke arbeider draagt de verantwoordelijkheid voor een deel van een muur. Als een arbeider minder ver is dan een ander kan er niet verder worden gegaan. Iedereen werkt vanuit zijn target en dat zorgt voor een groot verantwoordelijkheidsbesef.

De ambulance is in mei al besteld en wordt op dit moment gebouwd met speciale schokbrekers en hogere banden, ect. We hopen hem eind juni te mogen ontvangen.

Klik op de update en zie hoe snel de bouw vordert…

bouwupdate5juni21

Juli 2021

Even wat tegenslag deze maand bij onze stichting. Veel mensen werden ziek en onze pick up truck had het ook zwaar te verduren. Om geld te sparen lieten ze niets bezorgen maar haalden ze alle materialen op met onze oude pick up. Een reparatie was onvermijdelijk. Het vaste bouwteam kreeg ook meteen een eet voorschrift. Onze stichting en vele vrijwilligers zorgen vanaf nu voor een goed immuun systeem door hen groente, vlees, vis, fruit, vitamines te geven. De bouw gaat onverminderd hard door in extreme hitte overdag. Vele vrijwilligers helpen. Zelfs spijkers worden gerecycled door de oudere vrijwilligers.

 

Maarrr de ambulance is helemaal klaar en al ingezet na een ongeval waar ze bij het ziekenhuis meteen herkend werden als officiële ambulance. Het systeem van de gezondheidszorg begint vorm te krijgen… Wat mooi allemaal.

 

 

 

 

Elke dag wordt er een selectie gemaakt van vrijwilligers omdat er te veel mensen ons bouwteam willen helpen. Vrouwen brengen gezond gekookt eten. Op het afvalhout wordt water gekookt om geld uit te sparen zodat er voldoende gratis water beschikbaar is voor iedereen. De oudjes slaan spijkers recht om ze te recyclen. Gezondheidszorg krijgt een vorm en de draagkracht is enorm.

 

En dan ontstaat er het idee om bij onze kliniek een kleine kinderafdeling te realiseren. Het bouwteam is nu bij elkaar en de bouw vordert goed. Veel zieke kinderen kunnen hier speciale zorg krijgen en er zal ook een eerste stap gemaakt worden voor de kinderen met een handicap. Wat zou het geweldig zijn als we ook dit project nog mogen realiseren… PWM doet het verzoek aan ons en wij zijn er mee aan de slag gegaan. Wilde Ganzen reageerde meteen positief dus we gaan aan de slag met deze wens… Wordt vervolgd…