K

 • Voeding

Door het aanbieden van workshops leren vrouwen op eenvoudige wijze zelf voedsel te kweken voor eigen gebruik. Er is ruimte en water aanwezig vanuit de plaatselijke rivier.

 

In onze bibliotheek verzorgd door My book buddy zijn er boeken aangeschaft over tuinieren met groenten. De arme mensen krijgen rijst, olie en eieren van de staat. Nu realiseren de ouders een kleine groentetuin bij de school waarvan in maart 2019 de eerste oogst gevierd werd met een diner voor alle kinderen. De kinderen werden natuurlijk ook betrokken bij alle stadia van planten tot oogsten.

D

Drukt u op onderstaande link en er opent een super schattig filmpje van het feestelijk diner 1 maart 2019

3050e047-043e-4c5b-819f-d3d5764f889d

 • Gezondheid en hygiëne

Door het aanbieden van workshops leren vrouwen op eenvoudige wijze hoe te zorgen voor een betere hygiënische situatie in hun directe leefomgeving. Ook zal er een goed uitgeruste EHBO kist staan in de bibliotheek/ ontmoetingsruimte van de stichting.

 • Inkomstenbron

Door het aanbieden van creatieve workshops leren vrouwen van waardeloze materialen kleine producten te maken zoals toilettasjes, brillenkokers, telefoonhoesjes broches, ect. Alle workshops worden gegeven door locals aldaar.Deze producten kunnen ter verkoop aangeboden worden aan de toeristen aldaar . Ook zullen de producten in de toekomst via de Wereldwinkels verkocht kunnen gaan worden. We staan regelmatig op markten in Nederland om de kleine spulletjes te verkopen

 • Kampung Bamboe

In de kampung groeit enorm veel bamboe. Het is goedkoop en stevig materiaal waar van alles van wordt gemaakt. De bewoners leren elkaar maar krijgen ook cursussen aangeboden geregeld door de PWM. De overheid wordt betrokken bij dit enorme project dat een belangrijke inkomstenbron voor de kampung gaat worden. Middelbare scholen bezoeken Kampung Bamboe en krijgen een workshop aangeboden. Producten worden inmiddels verkocht.

 

 

 

 • Scholing

Bestrijding van het analfabetisme door scholing en het opzetten van een bibliotheek

Allereerst zullen er boekenkasten gemaakt worden met daarin prentenboeken om de spraaktaal ontwikkeling van de jongste kinderen te bevorderen. De moeders worden hierbij ondersteund in de manier van aanpak naar hun kinderen toe. De boeken worden gesponsord door de bibliotheek Midden Brabant vanuit Nederland.

Verder heeft de Stichting IBBY ons project twee maal gesteund met geld om boeken te kopen en van hun geld is er een aanbouw gemaakt naast het huidige schooltje om nog een groep kinderen te huisvesten.

Dan heeft de Stichting My Book Buddy ons hun steun toegezegd om een grote bibliotheek te bouwen in de kampung Mujur te kroya. Hierbij kunnen 300 kinderen boeken gaan lenen. Een droom die werkelijkheid gaat worden in juli 2018……

 

 

 

 

En dan is dit project inderdaad gerealiseerd door Hans en Judith Odijk. Zij bezochten onze stichting en verbleven hiervoor speciaal een aantal dagen in het guesthouse van de familie in de Kampung. Ontzettend bedankt voor alles Hans en Judith. Ook dank natuurlijk aan Cathy Spierenburg vanuit haar  stichting My book buddy .

Tijdens de kinderboekenweek in Nederland gaan de kinderen uit de kampung ook participeren aan de kinderboekenweek met het thema “vriendschap” . Zo hopen we tot internationale vriendschappen te komen met veel Nederlandse kinderen en scholen.

Gondrong Gunawan en Hans Odijk ondertekenen het contract met My Book Buddy….

 

PLASTIC OORLOG IN JAVA

November 2019

In Java ligt er overal plastic en het is landelijk een groot probleem. De regering realiseert zich terdege dat dit een groot probleem is. De bevolking is zic totaal niet bewust van dit probleem en de gevolgen ervan. De regering en plaatselijke overheid weten niet hoe ze dit probleem aan moeten pakken. De regionale overheden nodigden afgelopen week  mensen uit om met een innovatief idee te komen dat duurzaam is en steun van de landelijke overheid zou kunnen krijgen. Gondrong Gunawan heeft deze bijeenkomst bezocht en uit de 50 deelnemers is zijn idee in combinatie met ons totale project uitgekozen als winnaar van de innovatiecampagne in de regio Cilacap.

Gondrong is als gids verbonden met de secundary highschools en gaat eerst iedereen inclusief de gidsen het plastic op laten ruimen om te ervaren hoeveel plastic er overal ligt. Vervolgens gaat hij voorlichting geven op de scholen wat de gevolgen van dit probleem is en hoe we dit probleem gezamenlijk aan kunnen pakken door een verandering van mindset bij de gehele bevolking.

 

 

 

Welke activiteiten gaan er plaatsvinden:

 • gescheiden afvalbakken worden geplaatst
 • PWM gaat overal plastic ophalen als voorbeeld
 • Een restaurant wordt geopend waar men met afval plastic kan betalen. Zo kunnen de armste bewoners ook eens uit eten. En iedereen wordt zich bewust van het feit dat plastic gerecycled moet worden. Plastic is geld waard!!
 • Er worden bekers en bestek en rietjes van bamboe gemaakt om zo de natuurlijke producten goedkoop als vervanger in te zetten.
 • Er worden van recycle plastic tassen aangeboden zodat mensen niet bij elk boodschapje een plastic tasje nodig hebben.
 • De landelijke overheid is al geïnformeerd en gaat nadenken over ondersteuning.
 • Er komt een compost plek waar men het groen afval kan dumpen. Dit wordt als mest ingezet in onze kleine en toekomstige grote moestuin.
 • Voor 2 uur werk per week in de moestuin een leven lang groente en fruit is ons motto. Zo is een ieder bereid te helpen en zal de moestuin voldoende onderhoud gaan krijgen.